Tipy na teambuilding

Zverejnený

Teambuilding je slovo moderné, ale hádam aj každému z nás dostatočne zrozumiteľné. Ide o budovanie tímu, resp. budovanie spoločného ducha tímu. V tomto článku si povieme, prečo organizovať teambuildingy vo firmách, aké zaujímavé činnosti sa na teambuildingoch dajú robiť a samozrejme aj na to, ako vám pri budovaní tímového ducha môžu pomôcť reklamné predmety.

 

{rgx:save:0}

 

Prečo je teambuilding dôležitý?

Vo väčších aj menších firmách sa ľudia neustále menia. Tie šťastnejšie firmy priberajú nových zamestnancov, kreujú nové oddelenia. Vzniká tak potreba efektívnej komunikácie nielen v rámci oddelení, ale aj medzi nimi. Ak sa ľudia medzi sebou poznajú osobne, nie len cez telefón, alebo email, dokážu oveľa ľahšie vyriešiť potrebné úlohy a zadania. Teambulding ale nepomáha len v rámci komunikácie medzi zamestnancami. Rovnako dôležitá je aj komunikácia smerom od vedenia firmy k zamestnancom. Možno práve vďaka takejto akcii nájdete nové vodcovské talenty, ktoré budú v budúcnosti riadiť niektoré nové oddelenie.

 

Akú teambuildingovú aktivitu si vybrať? 

To, či teambuilding zorganizujete v exteriéri, alebo interiéri je v podstate len na vašom pocite. Samozrejme, turnaj v plážovom volejbale nebudete organizovať v decembri na zjazdovke v Donovaloch. Predpokladajme, že máte zdravý rozum a v tejto otázke si poradíte veľmi dobre aj sami. Pozrime sa teda na pár tipov, ako tráviť spoločný čas s kolegami.

1.   Určite ste počuli o Escape room, v ktorej sa snažia účastníci dostať z miestností riešením rôznych logických úloh. Tu je vzájomná komunikácia a spolupráca naozaj veľmi dôležitá. Ak vás neláka interiér, tak si určite vyberiete aj z veľkého množstva hier, ktoré sa odohrávajú na území miest. 

Escape room nájdete napríklad TU, TU, alebo aj TU.

2. Nemusíte sa však viazať len na tradičné športy. Pri netradičných športoch častokrát zažijete viac zábavy. Skúšali ste bublinový futbal? Čo tak laser tag, alebo sumo? Niektorých bude zas baviť lezenie po umelej stene a prekonávanie výškových limitov.

3.  Ak patríte medzi kľudnejšie kolektívy a na team buildingu vás láka skôr možnosť komunikácie, určite sa rozhodnite pre turistiku. Môžete si dať cieľ na niektorom hrade, alebo na vyhliadke. Tu sa predstavivosti a možnostiam medze nekladú. V prospech tejto aktivity hovorí aj jej finančná nenáročnosť. Ak ste fanúšikmi bicyklovania, zvoľte túto možnosť. Odmenou vám bude pocit, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.

4. Utužovať kolektív sa dá aj v prostredí samotnej firmy. Skúste sa zamyslieť, aká kreatívna činnosť pobaví vašich kolegov. Je to práca na hrnčiarskom kruhu, alebo sa chcete naučiť ušiť tašku, či potlačiť tričko? To všetko sa dá zvládnuť pri troche snahy aj v kanceláriách. Pomôcť uvoľniť atmosféru pomôže aj napríklad hoverball, ktorý máme v ponuke na našom eshope.

5.  Varenie je umením, ktoré je čím ďalej populárnejšie nielen u žien, ale aj u mužov. Vybrať si môžete z množstva kurzov pre kolektívy a naučiť sa variť rôzne tradičné, ale aj exotické jedlá. Ak vás varenie príliš neberie, môžete vyskúšať aj spoločné kurzy miešania nápojov. Ak ste bohémsky typ, tak sa môžete vrhnúť rovno na slepú ochutnávku jedál, alebo degustovanie vín, alebo aj kvalitných destilátov.

6. Pracuje váš kolektív pod silným tlakom a v strese? Vtedy je vhodné vybiť nahromadenú a dusenú energiu niečím adrenalínovým. Kyvadlový zoskok z mosta, alebo bungee jumping zabezpečia za pár sekúnd vyplavenie hormónov šťastia a telo aj myseľ vypustia nahromadený stres. 

Ak by Vám tieto tipy nestačili pozrite si daľšie typy od AJ produkty na teambuildingové aktivity s kolegami.

 

{rgx:save:1}

 

Buďte ozajstný tím!

To, že ste tím je dobré ukázať aj navonok. Vymyslite si spoločný znak. Môže to byť šatka v určitej farbe,  čiapka, odznak, alebo tričko s logom vašej firmy. Buďte kreatívny. Dnes sa dá vyrobiť na zákazku v podstate čokoľvek a naši obchodníci to dokážu zrealizovať, prípadne vás usmerniť.

 

Vyhodnotenie

Nezabúdajte na vyhodnotenie aktivít pre ktoré ste sa rozhodli. Ľudia sú súťaživí, takže ich poteší aj vyhlasovanie víťazov. Ak súťažíte v tímoch, môžete urobiť putovný pohár, ktorý bude rok čo rok putovať po firme a bude zdrojom nejedného rozhovoru v kuchynke. Dovoľte vašim kolegom a zamestnancom zdravú rivalitu a podporte ich tímový duch. Medzi predmetmi v našom eshope nájdete aj medaile, trofejedarčekové predmety, ale aj rôzne príslušenstvo, ktoré sa hodí na teambuildingové akcie.

 

{rgx:save:2}

 

Záver

Nebojte sa experimentovať a vymýšľať aj akcie, ktoré na prvý pohľad nemajú s teambuildingom nič spoločné. Dôležité je, aby sa ľudia vo firme spoznali, utužili vzťahy, oddýchli si od každodenného stereotypu.

Autor článku:

Vladimir Kmec

Online marketing manažér

Každý týždeň pripravuje v spolupráci s obchodníkmi zaujímavý newsletter, nahráva podcasty, píše blogy a premýšľa nad tým, ako posunúť Sketch ešte ďalej v online svete. Má skúsenosti s PPC, grafikou, písaním, ale aj s hudbou.

Vytvoriť rýchly dopyt