89 Nájdených produktov
121 variánt


Zmes káv v pomere:

  • Columbia+Guatemala 70% (arabica)
  • Camerun 30% (robusta)
  • Typ praženia: stredné praženie
Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Na kávičku Indonézia robusta Flores si treba zvyknúť a vychutnať si jej horkú, trošku orieškovú až korenistú chuť.

  • Druh kávy: 100% robusta
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Indonézsky ostrov Flores, dlho skrytý v tieni svojho známejšieho suseda Bali, je čoraz častejšie vyhľadávanou destináciou v Indonézii. Cestovateľom ponúka nedotknutú prírodu, vrúcne prijatie zo strany jeho obyvateľov, ale pre milovníkov kávy aj nekonečné plantáže kávovníkov. Pýšiť sa môže aj titulom tretieho najväčšieho vývozcu kávy Robusta. Tá tvorí až 80% z celkovej pestovateľskej produkcie. Káva z tejto oblasti má intenzívnu horkú chuť.

Chuťový profil

Kávička pripravená zo zŕn z tejto oblasti má jedinečné vlastnosti a krémové tóny. Je známa svojou zemitou a silnou chuťou. U milovníkov výraznej chuti bude určite obľúbená. Polosuchý proces sušenia plodov jej dodáva na energii, ktorá vás po vypití zaplaví. Okrem toho v nej môžete cítiť pekanové oriešky, korenie a v niektorých odrodách aj citrusy. Tento typ robusty je vo svete nezameniteľný aj vďaka pestovaniu v tropickom podnebí.

Pestovanie, spracovanie

Flores je jedným z menších ostrovov súostrovia Sunda v Indonézii. Táto krajina je po Vietname a Brazílii v súčasnosti tretím svetovým výrobcom kávy Robusta. I keď je tento ostrov posiaty aktívnymi i neaktívnymi sopečnými horami, jeho najvyšší vrch má iba 1 736 metrov nad morom a veľa kávy pochádza z oblastí okolo 1 000 - 1 700 metrov nad morom. Káva je pestovaná prevažne malými farmármi, ktorí svoju úrodu predávajú veľkým exportným spoločnostiam. Plody postupne zbierajú tri až päťkrát do roka (od mája do októbra). Využívajú hybridný spôsob sušenia - polosuchý. Mechanicky odstránia vonkajšiu šupku z čerešní. Kávové zrná ešte obalené želovou hmotou nechávajú postáť približne jeden deň. Počas tohto sušenia musia byť neustále v pohybe, aby sa predišlo plesniam a hubovým infekciám. Potom sa prebytočná vrstva zmyje a pergamenová káva sa pred predajom čiastočne suší na slnku pri obsahu vlhkosti 10% až 12%. Akonáhle plody získajú optimálnu vlhkosť sú okamžite predávané.

Káva z oblasti Flores v posledných rokoch získala označenie nového špeciálneho pestovateľa na národných, ale aj medzinárodných trhoch. Medzi najväčších konzumentov patria Spojené štáty, západná Európa a Japonsko, dopyt sa postupne zvyšuje z Ruska, Číny, Taiwanu, Južnej Kórei a Malajzie.

Ako si ju pripraviť

Tento typ kávy chutí skvelo s kvapkou smotany či mlieka. Ak si horkastú chuť chcete mierne osladiť môžete použiť aj kocku cukru. Je vhodná do automatických strojov na espresso, domácich moka kanvičiek, french pressov alebo phin filtrov (vietnamská káva). Pomer kávy ostáva nezmenený: 7g na skvelé espresso alebo povzbudivé ristretto. Záleží len na vás a vašej chuti.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Každý máme niekedy chuť sa cítiť inak, lepšie, krajšie. Dopriať si viac a byť extra. Tento druh kávy, ktorý je jedným z našich autorských diel sme navrhli presne pre tieto chvíle. A pokojne môže patriť do vašich dennodenných rituálov, keď vám špeciálne namiešaná zmes troch káv vyčistí myseľ a prinesie niečo extra. Chuťový profil rôznych krajín a spojenie arabiky a robusty. To je naša káva Kávičkovo Extra. Sladkastá, na záver pekne citrusová s potrebnou dávkou energie, aby ste mali silu byť extra.

  • Zmes káv Camerun, Honduras a Columbia sa namiešala do jednej unikátnej kávy s názvom EXTRA
  • Pomer: 90% arabica a 10% robusta
  • Typ praženia: stredné praženie

Chuťový profil
Pred vznikom tejto jedinečnej zmesi stojí rad testov, kde sme sa snažili vyvážiť jednotlivé pomery zŕn tak, aby sme dosiahli požadovanú chuť. Arabicu tu máme zastúpenú prostredníctvom Columbie a Hondurasu. Obe ponúkajú zrná, ktoré majú sladkú chuť. Spoločný menovateľ sladkosti je karamel. Okrem toho sa chuť dotýka čokolády a ovocia. Naopak robusta, ktorú v tomto prípade predstavuje Camerun prináša zemité tóny a potrebnú silu v podobe vysokého obsahu kofeínu.

Pestovanie, spracovanie
Všetky zmesové kávy sú jedinečné aj vďaka tomu, že ich plody rastú na iných pôdnych základoch, pestujú sa v inej klíme a v neposlednom rade dozrievajú v rôznych nadmorských výškach. To prináša potrebnú rozmanitosť, ktorú pri takomto type kávy každý očakáva. K tomu samozrejme prispievajú aj rôzne spôsoby sušenia plodov kávovníkov.
Camerun, Honduras aj Columbia využívajú s menšími obmenami pri sušení naturálnu cestu - suché sušenie. Každý pestovateľ, farma či družstvo je zároveň jedinečné. Má svoje vlastné postupy a prináša do procesu sušenia svoje vlastné poznatky. Preto nie je možné tento proces jednoznačne popísať. Po zbere sa kávové čerešne preberú, umyjú, v niektorých prípadoch nechávajú fermentovať. Očistia od prebytočného slizu a buničiny a nasleduje proces sušenia. Ten je v základe týchto 3 typov kávových
zŕn rovnaký - sušenie na slnku - na betónových terasách či na zemi odkiaľ môže káva absorbovať a preniesť do chuti zemité tóny.
Jednotlivé kávy majú mnoho špecifík, vďaka čomu sú obľúbené v radoch našich kávičkárov. Zrná Columbie vynikajú už na prvý pohľad svojím vzhľadom. Radia sa totiž medzi väčšie kávové zrná s typickou škoricovou farbou. Honduras zase ponúka silu v podobe tvrdých a hustých zŕn. Tú získavajú pomalým rastom a dozrievaním vo vysokých nadmorských výškach do 1 6000 metrov nad morom. Navyše káva z Hondurasu sa môže pýšiť aj fair trade prístupom ako k ľuďom tak aj k prírode. Posledný Camerun dodáva zemitosť a plnosť tónov každej vybranej chuti, na ktorých podstatne viac vynikne sladkosť.

Ako si ju pripraviť
Jednotlivé kávičky z tohto tria chutia skvelo aj bez toho, aby sme ich takto pekne spojili. Ale myslíme si, že v jednote je sila a rozmanitosť a navyše vám chceme priniesť niečo extra. Tento pocit si vychutnáte aj v prípade, že si pripravíte klasické espresso. V bežnom pomere 7 až 9 gramov kávy na 50 - 150 ml vody, každý tak ako to máte radi. Netreba zabúdať na to, že chladením sa zvyšuje kyslosť. Tento druh kávy je vhodný aj pre prekvapkávače. Tu si treba ustriehnuť jemnosť mletia, aby v dostatočnej miere vynikla chuť.

Cena je uvedená bez rukáva.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá
Krabička na čaj z bambusového dreva

Drevená krabička až na 40 čajových vrecúšok so skleneným vekom a oddelenými priehradkami. Farba a vzorovanie prírodného bambusového povrchu sa môže na jednotlivých produktoch odlišovať. Spôsob potlače gravírovanie.

Rozmer: 15 × 15 × 8,4 cm
Material: sklo, bambus
Farba: béžová
Potlač: Potlač - Tampónová potlač L, Gravírovanie laserom, Potlač - Tampónová potlač S, Gravírovanie laserom - L

Táto káva vás zatiahne do mexických kávovníkov, ktorá svojou vôňou vám dodá temperament a energiu na celý deň. Vyskúšajte!

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Mexická káva Chiapas je prémiová mexická káva pestovaná v južnom štáte Chiapas a vyznačuje sa ľahko jemnou chuťou a bohatou sviežou kyslosťou so svetlým až stredným telom. Chiapas ťaží zo zmiešania podnebia Tichého oceánu na západe a Atlantického oceánu na východe. V kombinácii so svahmi pohoria Sierra Madre, ktoré rozdeľujú štát a dosahujú až 1 600 metrov nad morom v blízkosti hraníc s Guatemalou, vzniká nespočetné množstvo mikroklím, kde dopestujú výrazne prémiovú a kvalitnú fair trade kávu.

Chuťový profil

Káva Mexico SHG EP Chiapas má vyvážené telo a vyznačuje sa ovocnými a orieškovými tónmi. Kyslosť je jasná ale nie príliš silná a aróma jemná, svieža s príjemným záverom. Zároveň má pomarančové podtóny súvisiace s regiónom dopestovania, s náznakmi karamelu, kakaa a zemitosti. Chuť vlašských orieškov odznieva spolu s ostatnými prvkami ešte dlho po dopití. Pri odbornej príprave môžu skúsenejší kávičkári cítiť chuť bieleho suchého vína. Obsah kofeínu je nižší, vďaka čomu si ju môže človek vychutnať aj v neskorších hodinách.

Pestovanie, spracovanie

Mexiko ako celok je ôsmym najväčším producentom kávy na svete, pričom väčšina produkcie sa dopestuje v štátoch Chiapas a Oaxaca. Káva sa prvýkrát dostala do Mexika koncom 17. storočia, keď sa pestovala na farmách, ktoré boli vo vlastníctve Európanov, prevažne pôvodnými mexickými robotníkmi. Sopky a horúce tropické podnebie poskytujú úrodnú pôdu, ktorá zlepšuje dodávku živín do kávovníkov a pomáha rozvíjať ich výslednú chuť. Kvalitná káva Chiapas údajne konkuruje komplexnosťou a silou jemnejším guatemalským kávam.

Okrem perfektnej chuti sa tento druh kávy môže pochváliť aj titulom Strictly High Grown a European Process. SHG označuje kávu pestovanú vo vysokých nadmorských výškach, čím získa hustejší a živší chuťový profil ako káva pestovaná v nižších nadmorských výškach. Vyššie nadmorské výšky poskytujú prostredie vhodné pre kávu arabica, podnebie býva chladnejšie s menším počtom priamych slnečných lúčov a dostatkom vlhkosti. To spôsobuje, že ovocie kávy pomaly dozrieva, čo poskytuje viac času na rozvoj hĺbky a sladkosti, ako aj mnohé z ďalších požadovaných vlastností, ktoré hľadáme vo vynikajúcich špeciálnych kávach. European Process označuje ručné triedenie vďaka ktorému sa odstránia všetky nedostatočné zrná.

Kávu pestujú väčšinou farmári, ktorí sa zoskupujú do družstiev. Pri sušení využívajú najčastejšie "wet- processed" - mokré sušenie, záleží od konkrétneho regiónu. Kávové čerešne sa najskôr rozpučia, odstráni sa vonkajšia vrstva šupky a zrno so slizom sa nechá fermentovať vo vode niekoľko dní, následne sa umyje. Po dosiahnutí optimálnej vlhkosti putuje na export. Aj keď je tento postup v mexickej káve Chiapas relatívne nový, vyžaduje si značné zručnosti a prináša jedny z najkvalitnejších káv na svete.

Ako si ju pripraviť

Najlepšie výsledky prípravy kávy Mexico SHG EP Chiapas dosiahnete na espresso kávovare. Okamžité jemné mletie zabezpečí postupné uvoľňovanie ovocných tónov. Maximálna bohatosť chuti a pevná rozpustná creama bude pozitívnym začiatkom každého nového dňa. Pre zjemnenie pomôže lyžička smotany alebo cukru.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Už starý Mayovia si mohli pochutnávať na káve, ktorá rastie na hornatej a sopkami zaliatej Guatemale. Jej charakteristická oriešková chuť s citrusovo-kvetinovým záverom vám ulahodí kedykoľvek počas dňa.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Guatemala vyrába niektoré z najlepších a najvýraznejších káv na svete. Jedinečné regióny produkujúce kávu v krajine získali v tomto odvetví pozitívnu a známu povesť. Káva je pre Guatemalu hlavným vývozným artiklom, ktorý prispieva k rastúcemu ekonomickému postaveniu krajiny, zároveň je deviatym najväčším vývozcom kávy na svete. Kávové zrná dopestované v tejto krajine majú typické chuťové tóny naznačujúce plné telo a bohatú čokoládovo-kakaovú príchuť a sladkosť pripomínajúcu karamel.

Chuťový profil

Jednou z niekoľkých oblastí, kde sa káva v Guatemale pestuje, je región Coban. Nachádza sa v strede severnej časti krajiny, ktorá vykazuje typické guatemalské kávové vlastnosti. Medzi tie patrí vynikajúce telo, zvyčajne plné alebo stredné a ľahká ovocná kyslosť. Guatemala SHB Coban je vyvážená káva s kvetinovou arómou, v ktorej hrajú tóny orieškov, jemnej čokolády a citrusov. Za touto vynikajúcou kávou sú vysoké poľnohospodárske štandardy, úrodná sopečná pôda a proces zberu.

Pestovanie, spracovanie

Káva bola do Guatemaly prinesená v polovici 17. storočia ako okrasná rastlina. Produkcia kávy sa však skutočne rozbehla až v šesťdesiatych rokoch 19. storočia, keď priemysel prírodných farbív v krajine predbehli syntetické výrobky a na záchranu hospodárstva bolo potrebné nové zameranie. Klíma v Guatemale je jednou z najrozmanitejších na svete, a preto výhodnou na pestovanie kávovníkov. Má až 7 hlavných pestovateľských oblastí, každá má svoj vlastný súbor jedinečných podmienok rastu a mikroklímy. Región Coban je ale špecifický tým, že tam je takmer vždy jemná hmla, neustále mrholí alebo leje a počas dňa sa slnko ukáže len málokedy, čo má dopad aj na pestovanie a samotnú chuť kávy. Zber sa uskutočňuje od konca decembra do polovice marca. Vďaka pestovaniu v nadmorskej výške 1 300 až 1 500 metrov nad morom získala táto káva označenie SHB - strictly hard bean. Teda čas dozrievania plodov je dlhší, čo zabezpečuje pevnejšie jadro a lepší chuťový profil. Kvôli extrémne vlhkému prostrediu musia poľnohospodári vynaložiť maximálne úsilie pri spracovaní kávových čerešní. Tie dokážu absorbovať viac vlhkosti, preto sú náchylnejšie na kysnutie. Zberajú sa až 10 prechodmi v rámci 14 dní, aby sa vyzbierali len tie najzrelšie čerešne. Sušenie aj kvôli týmto podmienkam a náročnému terénu je zvyčajne mechanické, aby sa predišlo znehodnoteniu úrody.

Ako si ju pripraviť

Guatemalská káva má jasnú kyslosť, prírodnú sladkosť a jemné chute, ktoré najlepšie vyniknú pri luhovaní. French Press - vďaka neustálemu kontaktu s horúcou vodou sa rovnomerne extrahuje prirodzená sladkosť a jedinečné chute. Pour over - ak sa chystáte skúsiť tento nevšedný nástroj, tak použite jemne mletú kávu a papierový filter. V kombinácií s guatemalskou kávou vytvára bohatú plnú šálku, zvýrazňuje jemné ovocné a kvetinové tóny. V prípade núdze môžete použiť aj klasický prekvapkávač kávy. V letných mesiacoch alebo pre milovníkov ľadovej kávy sa ponúka Cold Brew - zdôrazňuje ľahšiu kyslosť a sladkosť, kvôli dlhšej dobe lúhovania. Posledná šálka kávy je plná, silne sladká a stredne kyslá.

Cena je uvedená bez rukáva.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Stredná Amerika sa môže pýšiť skutočne skvelou a kvalitnou kávou a jednou z nich je aj El Salvador. Susedí s Guatemalou a Hondurasom, avšak nezameňte si ich chute, ktoré sú skutočne unikátne a práve táto káva vám dodá sladkú až karamelovú chuť.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

El Salvador SHG EP pochádza z plantáží nachádzajúcich sa v horských a sopečných oblastiach vo výške 1350 metrov nad morom. Kávovníky sa pestujú vo veľmi priaznivých klimatických a pôdnych podmienkach. Táto ručne zbieraná káva zo Salvadoru poskytne v šálke veľmi sladký a čistý chuťový profil. Približne 60% vyrobenej kávy pochádza z odrody Bourbon, ktorá sa vyznačuje mimoriadne čistým, jasným a sladkým profilom so silnými orieškovými podtónmi. El Salvador je známy svojou vynikajúcou kvalitou a je považovaný za jeden z najdôležitejších druhov kávy na svetovom trhu.

Chuťový profil

Jemná, ale veľmi citeľná kyslosť týchto zŕn je výhodou a umocňuje jemný charakter salvádorskej kávy. Dobré telo, ovocná chuť, nádherná sladkosť a veľká starostlivosť, ktorú pestovatelia pri príprave kávovej fazule vykonávajú, zaručujú vysokú kvalitu tejto arabiky. Všeobecne platí, že kto má rád kombináciu čokoládových tónov v stredoamerických kávach s inými príchuťami a chce si zlepšiť chuťové bunky stimuláciou rôznych chuťových bodov, bude preňho El Salvador SHG EP - Elbobollon ideálnou voľbou.

Pestovanie, spracovanie

Stredoamerická republika Salvador prešla dlhou cestou a zaslúžene patrí k jedeným z najväčších producentov kávy na svete. Od roku 1880 sa gurmánska káva stala hlavnou vývoznou plodinou prechádzajúcou indigom. Nájdeme tu až 7 rôznych pestovateľských oblastí, kde sú plantáže umiestnené na horských svahoch, tvorených z popola a sopečnej lávy. Vysoko priepustné pôdy bohaté na minerály predstavujú úrodnú zem pre vegetáciu a tým aj kávovníky. SHG - Strictly High Grown označuje plodiny takej kávy, ktorá bola pestovaná výlučne vo vysokej nadmorskej výške. Skratka EP -European Preparation znamená, že bola pripravená so špeciálnou starostlivosťou: chybné plody a ostatné nečistoty sa kontrolujú a odstraňujú zásadne ručne. Po zbere sa kávové čerešne pretriedia, potom prirodzene fermentujú, umyjú sa a sušia na tradičných hlinených terasách alebo vyvýšených záhonoch. Po dosiahnutí požadovanej úrovne vlhkosti sa plody skladujú v drevených silách alebo vreciach, aby si odpočinuli, kým sa neolúpu. Po vylúpaní sa zrnko vyčistí a znova roztriedi. Nasleduje balenie a vývoz.

Ako si ju pripraviť

Vďaka svojmu chuťovému profilu je ideálna pre najjemnejšie zmesi. Ako káva jedného pôvodu chutí rovnako dobre, ak je pripravená v espresso kávovare, v moka kanvici, filtračnom kávovare, aeropresse alebo ako prekvapkávaná. Ak si ju ale plánujete pripraviť vo french presse, odporúčame hlavný čas prípravy o niečo skrátiť, aby bola výsledná chuť lahodnejšia. Fantasticky chutí tiež so smotanou a cukrom.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Sladká chuť kávy s čokoládovo - vanilkovou arómou vás vytiahne z postele, už len pre jej úžasnú vôňu. Mierny citrusový záver vám pošteklí chuťové poháriky a naštartuje váš deň.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Nicaragua SHG je mimoriadne jemná a vysoko vyvážená káva. Je považovaná za jednu z najkonkurencie schopnejších káv na svete a to aj vďaka podmienkam, v ktorých sa pestuje. Skratka SHG znamená Strictly High Grown a popisuje kávy z plantáží situovaných od 1.500 do 2.000 metrov nad morom. Táto nadmorská výška umožňuje zrnku rásť pomalšie. Nikaragua SHG je mierne sladká, s citrusovou kyslosťou a na samotnom závere ešte môžete zacítiť čokoládu.

Chuťový profil

Nikaragua SHG sa vyznačuje jemne medovou chuťou, dokonale skombinovanou s arašidmi a tónmi čiernych ríbezlí. Čierny čaj a kvetinové arómy harmonizujú strednú kyslosť. Kávy z týchto oblastí sú charakteristické pre miernejšiu kyslosť a komplexnú chuť. Nikaragujská káva je sušená za mokra, čo pomáha fixovať jednotlivé zložky arómy a príchute. Po dopití posledného dúšku dlho odznieva v ústach čokoláda, ktorá vás dostane.

Pestovanie, spracovanie

Nikaragua, ktorá hraničí s Kostarikou a Hondurasom, vyrába celý rad káv pre trh so špeciálnymi kávami. Prvenstvo jej napríklad patrí za pestovanie najväčších kávových zŕn. Je v poradí 12. krajinou v pestovaní kávy vo svete. Z celkového objemu je to, ale len 1,4% kávy z celkovo vypestovanej kávy na svete. Viac ako 90% svojej produkcie expeduje. Od začiatku pestovania, ktoré začalo v 19. storočí si prešli jej pestovatelia turbulentným obdobím. Káva ovplyvnená vojnou, hurikánmi, zákazom vývozu si konečne v posledných rokoch opäť získava spať svoju popularitu. Na jedinečnosti jej pridáva nadmorská výška v akej sa pestuje. Veľmi pomalý rast plodov má v dobe zberu za následok oveľa hustejšie a kvalitnejšie zrno. Kávové čerešne sa zbierajú ručne od východu slnka. Káva sa necháva kvasiť aeróbne, bez vody, cez noc asi 12 -18 hodín, v závislosti od nadmorskej výšky farmy a okolitých podmienok. Hneď ako káva dosiahne bod kvasenia, dôkladne sa umyje a pokiaľ to priestor dovolí, nechá sa ešte niekoľko hodín na plachtách pod slnkom. Ak na to neostáva dostatok času, tak je káva ihneď zabalená a doručená do nákupnej agentúry. Kávu v Nikarague pestujú hlavne malí farmári. Svojím prístupom k pestovaniu, používaním tradičných technológií pri sušení, striktným odmietaním GMO politiky si získavajú čoraz viac priaznivcov.

Ako si ju pripraviť

Tak ako je to v prípade každej dobrej zaoblenej kávy, je k dispozícii mnoho možností prípravy. Nikaragujská káva je vynikajúcou voľbou pre dlhé čierne americano alebo rôzne espresso nápoje, kde pri pití necítiť kyslosť. Tá sa prejaví postupne, ako káva chladne. Tento druh kávy je skvelou voľbou do automatických kávových strojov. Ak chcete jej chuť zdokonaliť, skúste hrubšie mletie zŕn.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Nastavte svoje prsty a ťukajte na miesto v Strednej Amerike s názvom Costa Rica. Nezabudnite popri tom popíjať túto kávičku a vedzte, že sa budete cítiť akoby ste tam boli. Príjemný citrusový záver chute kávy vás o tom presvedčí.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Rozlohou malá, rozmanitosťou bohatá. Aj takto by sme mohli opísať Kostariku. Povesť jedného z najlepších pestovateľov kávy na svete ďaleko presahuje jej hranice. Aj napriek tomu, že sa tu dopestuje len približne 1,1% svetovej produkcie kávy, Kostarika sa môže pochváliť až ôsmimi oblasťami pestovania, z ktorých najznámejším je Tarrazu. Táto zlatá baňa na kávu je známa pre svoje kvalitné zrná a úchvatný výhľad. Zároveň je táto oblasť plná vegetácie a domovom veľkého počtu tropických vtákov.

Chuťový profil

Kávy Tarrazu sú známe svojou elegantnou a nápadne čistou chuťou. Vôňa je kvetinová a sladká ako med. Créma je jemná a hutná so strednou až nízkou kyslosťou. Pohár končí príjemne prekvapivou pikantnosťou. Costa Rica SHB Tarrazu ponúka silnú šálku kávy s úžasnými kompiláciami. Dajte nám vedieť, či cítite tmavú čokoládu a ochutnajte jemné tóny grapefruitu.

Pestovanie, spracovanie

Rok v Tarrazu je rozdelený na dve dobre definovateľné sezóny, daždivú a suchú. Obdobie dažďov trvá sedem mesiacov (máj až november), počas ktorých rastú kávovníky; obdobie sucha je od decembra do apríla. Čas zberu je päťmesačné obdobie od novembra do marca, ktoré sa príjemne kryje s obdobím sucha. Tento definovaný klimatický vzor je ideálny na pestovanie kávy a výsledkom sú vysokokvalitné kávové čerešne, ktoré majú jednotnú zrelosť. Tarrazu je ideálnym miestom na pestovanie zrnkovej kávy arabica. Tento región je známy produkciou kávy, ktorá má výrazne kyslé vlastnosti a to hlavne kvôli sopečnému zloženiu pôdy, ktoré charakterizuje krajinu. Väčšina plantáží sa rozprestiera v nadmorských výškach od 1 200 do 1 900 metrov a je zatienená zmesou cudzích a pôvodných stromov. V Kostarike je kvalita kávy určená tvrdosťou zrna, čo je faktor, ktorý je daný nadmorskou výškou, v ktorej sa zrná pestujú. Káva najvyššej kvality je označená ako Strictly Hard Bean alebo SHB a je vyhradená pre kávu pestovanú nad 1 900 metrov. Odhaduje sa, že takmer 95% plodov pestovanej v regióne Tarrazu patrí do kategórie SHB. Proces sušenia, ktorý využívajú jednotliví farmári sa líši. Niektorí uprednostňujú prirodzené sušenie na slnku, vďaka ktorému získavajú plody ovocné tóny. Iní zase nedajú dopustiť na "washed" - čiže mokré sušenie.

Ako si ju pripraviť

Kávová čerešna Tarrazu poskytuje veľmi pozitívne výsledky v spôsobe varenia pomocou filtra. Na výber je mnoho zariadení ako aeropress, moka konvička, ktoré prefiltrujú jemne zomletú kávu a dodajú každej kvapke sladkú chuť. Ak máte doma automatický stroj na espresso, tak si vašu chuť získajú karamelové tóny, ale aj vyššia kyslosť vďaka vyššiemu tlaku.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Exotická chuť, to vám sľúbi káva Columbia. Závan pomaranča a bergamotu na vašich jazykoch sa zapíšu tak, že budete si musieť spraviť ďaľšiu a ďaľšiu a ďaľšiu kávu.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Ako tretí najväčší producent kávy na svete je Kolumbia domovom veľkého počtu oblastí pestovania kávy, ročne vyprodukuje až 810 000 metrických ton. Káva Supremo je veľmi dobre odlíšiteľná. Ak si chcete byť istý kvalitou, mali by ste začať vizuálnou kontrolou, zrná tejto kávy majú typickú škoricovú farbu. Okrem toho by veľkosť plodov mala byť relatívne väčšia ako bežné odrody káv, na to sa v podstate odvoláva aj vo svojom názve Supremo. Táto káva je mierna a má vynikajúcu rovnováhu medzi svojim telom a kyslosťou. Pohár má pekný ovocno-kvetinový záver a po jej dopití budete mať chuť pripraviť si ďalšiu šálku.

Chuťový profil

Táto káva je ideálna pre ľudí, ktorí uprednostňujú bohatý, ale vyvážený chuťový profil. Sladké čokoládové chute sú spočiatku veľmi výrazné, neskôr prichádzajú ovocné tóny, ktoré sa môžu dotknúť karamelu, jablka a červeného ovocia, ako sú napríklad bobule. Kolumbijské arómy bývajú občas trochu citrusové s náznakmi korenia. Créma je hustá a lahodná. Či si ju pripravíte vo dne alebo v noci, pravdepodobne sa stane vašou obľúbenou.

Pestovanie, spracovanie

Kolumbijskú kávu Supremo priniesli do hôr Kolumbie jezuitskí misionári vo forme kávovníkov arabica. Tieto stromy uprednostňujú vyššie nadmorské výšky a nižšie teploty. To im umožnilo rýchlo sa prispôsobiť rozmanitému terénu krajiny, pomohli tiež sopečné hory, vďaka ktorým kávovníky nádherne kvitnú. Počas rastu prechádzajú plody pomalým cyklom zrenia, čo má za následok veľmi jedinečnú chuť kávy. Plody sú po zbere zabalené do vriec a okamžite odoslané do zariadenia na odstraňovanie buničiny. Po tomto procese je káva fermentovaná, aby sa zvýraznili jej charakteristické vlastnosti. O dvadsaťštyri hodín neskôr sa kávové zrná premyjú vodou, aby sa odstránili všetky nečistoty. Tento zásadný krok odlišuje autentickú kolumbijskú kávu od tej brazílskej. Kávové zrná sú po umytí ponechané na slnku, kým nie sú úplne suché a nemajú ideálny pomer vlhkosti. Vďaka špecifickým procesom a starostlivej pozornosti k detailom sa zo semien a stromov, ktoré boli kedysi dovezené do Južnej Ameriky, vyvinula vynikajúca káva, dnes známa ako kolumbijská káva Supremo. Už na prvý pohľad iná a jedinečná.

Ako si ju pripraviť

Columbia Supremo sa výborne podáva bez ohľadu na to, ktorý spôsob varenia uprednostňujete. Ale aj napriek tomu je ideálnou voľbou pre espesso stroje, či aeropress kedy ešte viac vynikne jemná chuť a podmanivá aróma. Ak ste nováčik v nákupe čerstvo upražených káv a neviete kde začať, alebo ak ste kávový veterán, tento výber nadpriemerne uspokojí vašu chuť na kávu.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Nielenže je Sumatra šiesty najväčší ostrov sveta a šimpanzy vám tam skáču po hlavách, ale pestuje sa tam aj vskutku energiou nabitá káva. Veď ochutnajte a nájdete niekoľko zaujímavých chuťových tónov.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Káva Sumatra z Indonézie má jeden z najzaujímavejších pôvodov zo všetkých káv. Počnúc 18. storočím, keď popularita sumaterskej kávy výrazne vzrástla, jedinečný tvar a odtieň týchto zŕn pomohol európskym obchodníkom rozpoznať autentickú sumatranskú kávu. Chuť tejto kávy je často opisovaná, ako zemitá a intenzívna s bylinkovou arómou, ktorá je v tomto regióne jedinečná a nenachádza sa v žiadnych juhoamerických ani afrických kávach.

Chuťový profil

Mandheling má dostatok kyslosti, ktorá jej dodáva živosť a často obsahuje tóny sladkej čokolády a sladkého drievka. Chuť kávy sa dobre rozvíja vďaka bohatej sopečnej pôde a tropickému podnebiu aj napriek tomu, že nie je pestovaná vo výraznej nadmorskej výške. Toto všetko má za následok plnú a exotickú chuť podobnú karamelovým akcentom. Má telo plné ako všetky prémiové kávy, ktoré sa často opisuje ako sirupové. Svoju typickú chuť získava aj vďaka nevšednému spôsobu sušenia Giling Basah - mokré lúpanie.

Pestovanie, spracovanie

Zatiaľ čo väčšina káv je pomenovaná podľa pestovateľského regiónu alebo krajiny odkiaľ pochádza, káva Mandheling je pomenovaná podľa ľudí z Mandhelingu, ktorí tradične pestovali a spracúvali kávové zrná. Svoje pomenovanie získala vďaka jazykovému omylu medzi miestnym obyvateľom a japonským vojakom. Mandheling je teda druh kávy pestovanej v Pandangu, malej ostrovnej časti Indonézie, v blízkosti kávovej štvrte Sumatra. Kávovníky boli na tento ostrov dovezené začiatkom 19. storočia v snahe prelomiť monopol v pestovaní kávy iných krajín. Rastie v nadmorskej výške 700 až 1 500 metrov nad morom. Káva sa často praží do tmavej alebo stredne tmavej farby, aby sa zvýraznila sladká chuť kávy a jej zemité vlastnosti. Zelené zrná kávy Sumatra majú často jedinečný asymetrický tvar a hlboký akvamarínový odtieň. Odborníci na kávu by súhlasili s tým, že ich zemitý, štipľavý a hlboký charakter je vedľajším produktom botanickej rozmanitosti týchto zŕn. Aj keď sú čerešňové plody spracovávané za sucha, využíva sa metóda, ktorá zahŕňa umývanie vysušenej šupy čerešne v horúcej vode, a tým poskytuje rovnomernejší vzhľad kávových zŕn a pravdepodobne prispieva k jemnejšej chuti. Zároveň majú plody oveľa vyšší podiel vlhkosti a to vďaka neštandardnému spôsobu sušenia.

Ako si ju pripraviť

Káva Sumatra je často vyhľadávaná tými, ktorí sú citliví na kyslú kávu. Na zachovanie kávových olejov, ktoré prispievajú k chuti, odporúčame namiesto jemného filtra použiť skôr sieťový. Toto je samozrejme osobná preferencia. Poprípade sa môžete držať pomeru 17 gramov vody na 1 gram kávy, množstvo si nakombinujte podľa chuti.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

V našich končinách jedna z najvyhľadávanejších a najobľúbenejších káv je práve Brazília a my vám ju ponúkame v príjemných tónoch čokolády a orieškov, ktoré sú pre ňu charakteristické.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Najväčším producentom kávy na svete je Brazília. Odtiaľ pochádza aj Brazilia Santos NY, ktorá patrí v našich končinách k jednému z najobľúbenejších druhov káv, ktoré si s radosťou vychutnávame. Táto 100% arabica má nízku kyslosť. Vďaka prirodzenému sušeniu zŕn v čerešni a na slnku získava svoju príjemnú chuť v tónoch orieškov a čokolády.

Chuťový profil

Jemnosť tejto brazílskej kávy je takmer dokonale vyvážená. Pomalé sušenie dodáva plodom sladkosť, preto chutí po mliečnej čokoláde, orieškoch a pri niektorých odrodách aj sladkých citrusoch. Pretože ide o čistú arabicu, jej crema je tenká a rovnomerná. Ak patríte k ľuďom, ktorí si radi doprajú kávu niekoľkokrát denne, môže byť pre vás správnou voľbou kvôli jej stredne plnej intenzite.

Pestovanie, spracovanie

Kávovníky a celý proces spracovania, ktorý nám ponúkajú typické kávové zrná Brazilia Santos NY, nájdeme v Sao Paulo. Človek by čakal, že názov Santos odkazuje na miesto pestovania. Opak je však pravdou. Santos je prístav, odkiaľ sa vyvážajú tieto zrná kávy do celého sveta. Pestujú sa v priemernej nadmorskej výške približne 1 000 metrov nad morom. Každý miestny menší farmár má svoje vlastné postupy pre pestovanie a spracovanie, preto sa môže chuť kávy z rôznych fariem mierne líšiť. Neexistuje žiaden štandardizovaný postup. Základom je suché sušenie. Čo znamená, že kávové zrnká ostávajú vo vlastnom plode - v čerešni, sušia sa prirodzene, pomaly a na slnku. Vďaka tomuto procesu preniká sladká chuť až do samotných plodov. Kávové zrnká obklopuje sladká želová hmota, ktorá vo finále veľmi pomáha chuti kávy. Pre veľké farmy nie je tento druh kávy prioritou, preto sa Brazilii Santos NY dopestuje len určité množstvo. Vo všeobecnosti sa Brazília ako najväčší producent kávy na svete orientuje skôr na arabicu nižšieho stupňa. Ale svojimi vhodnými klimatickými podmienkami a historickým poznatkami o káve dokážu vyrobiť rôzne druhy kávy so špecifickou chuťou a arómou.

Ako si ju pripraviť

Prečo je u nás tento druh kávy taký vyhľadávaný je, že má skvelú jemnú chuť. Nie každý má rád výraznú chuť kávy. Preto ňou môžete prekvapiť aj človeka, ktorý kávu nepije denne. Jej rovnováha v chuti je základom pre všetkých jej nadšencov. Môžete si z nej pripraviť skvelé espresso: 7 gramov mletej kávy na 0,04l vody. V prípade, že si ju chcete vychutnať pri pohodlných raňajkách tak: 17 gramov kávy na 0,25l vody. Brazilia Santos NY je vhodná aj pre tých, ktorí si do kávy radi pridávajú mlieko či cukor.

Cena je uvedená bez rukáva.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Káva Honduras je pestovaná najmä v horských oblastiach, kde sa jej dostáva dostatok tepla a vlhkosti. Aj vďaka tomu táto káva nesie v sebe veľmi charakteristickú likérovú chuť.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Honduraské územie pozostáva hlavne z hôr. Má všetky geografické, klimatické, geologické a kultúrne zdroje na výrobu vynikajúcej špeciálnej kávy. Jednou z nich je aj Honduras High Grown (HG), čo označuje kávu, ktorá bola dopestovaná v nadmorskej výške 1 100 až 1 600 metrov nad morom. Tento typ kávy má dobre vyváženú arómu, tendenciu mať tóny čokoládových orieškov a chuť likéru.

Chuťový profil

Káva Honduras HG sa vyznačuje jemným telom, maslovou, karamelovo-likérovou chuťou s hladkým krémovým záverom. Je to skvelá káva na každý deň, ktorá neomrzí. Jej chuťový profil je čistý, vyvážený, jemný a sladký. Táto káva má zároveň silnú intenzívnu arómu a jasnú, šťavnatú kyslosť. Nakoľko zrná pochádzajú zo severozápadných častí Hondurasu (okolo oblasti Copan) ich káva je menej ovocná ako iné odrody z tejto krajiny.

Pestovanie, spracovanie

Honduras ponúka široký sortiment kvalitných káv; krajina môže vyrábať lacnejšiu stredoamerickú miešanú kávu až po vysoko pestované špeciálne šarže, ktoré súperia s obľúbenejšími kávami. Honduras HG je hlavným typom kávy, ktorú krajina produkuje. Predstavuje až 70 % vývozu. Jej zrnká sú tvrdé, husté a majú potenciál pre dobrú šálku kávy; táto klasifikácia je nižšia ako SHG (Strictly High Grown). Tým, že vyrastajú vo vyššej nadmorskej výške zrejú dlhšie a tým získavajú na sile. Zber prebieha od novembra do apríla. Pestovatelia plody úplne očistia, umyjú a následne sa káva suší na terasách a dosušuje mechanicky v špeciálnych sušičkách. V niektorých prípadoch sa zrná zvážajú do suchých mlynov, kde merajú úroveň vlhkosti, určia jej kvalitu a zaistia, aby splnila potrebné štandardy pre vývoz. Aj pri procese pestovania a sušenia kávy dochádza k znečisťovaniu prostredia, či uhlíkovej stope. Honduraské kávy sú čistejšie a transparentnejšie, zároveň si zachovávajú svoju charakteristickú textúru a sladkosť. Krajina je jedným z mála pestovateľov Fairtrade a organicky certifikovaných káv. Zaručujú svoj záväzok voči životnému prostrediu a komunite pestovateľov. Každý jednotlivec, ktorý je súčasťou procesu vzniku kávy je spravodlivo odmenený.

Ako si ju pripraviť

Každý milovník kávy si nájde svoj spôsob prípravy tohto lahodného moku. Bude rovnako skvelo chutiť vašim zákazníkom v kaviarni pripravená cez profesionálny espresso stroj, ale aj ako filtrovaná káva doma. Ak si vyberiete filtrovanú kávu, odporúčame 60 gramov kávy na jeden liter vody, v prípade Aeropressu 14 gramov na 180 gramov vody. Na voňavý espresso singel shot 9 gramov kávy, na double shot 18-19 gramov kávy Houndras HG. V prípade espressa sa kyslosť začne prejavovať postupným chladnutím.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Namasté kávoholici. India je známa svojimi koreninami a ich charakteristickou chuťou jedál. Káva India má jemne sladkú chuť s miernou aciditou a chvíľami korenistou arómou.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

India je siedmou najväčšou veľmocou v pestovaní kávy na svete. Ich káva pozostáva z homogénnych, veľkých a zrelých zŕn pochádzajúcich z najlepších plantáží južných oblastí. Monzúnové podnebie a obzvlášť úrodná pôda predurčuje túto krajinu na pestovanie kvalitnej arabiky. Indická káva je jednou z najobvyklejších, ponúka zaujímavú jemnosť a stimulujúcu intenzitu. Zároveň je India jedinou krajinou, kde sa všetka káva pestuje v tieni. Chuť je zvyčajne mierna, nie príliš kyslá a má exotickú plnú chuť a jemnú arómu.

Chuťový profil

India Plantation AA pozostáva z veľkých, starostlivo vybraných a kvalitných fazúľ. Táto arabica pochádza z najlepších indických kultivácií a dá sa opísať ako utlmená, so správnym telom a zaujímavou chuťou. Vyznačuje sa plným, komplexným a takmer dokonalým chuťovým profilom. Je oriešková, sladká a jemná. Orechová aróma spolu s jemnou sladkosťou vytvárajú harmonickú kombináciu. Jej mierne korenistá pachuť môže byť trochu prekvapivá. Má vynikajúce telo a zanecháva dlhotrvajúcu, jemne sladkú chuť.

Pestovanie, spracovanie

História a pôvod kávy v Indii sa datuje okolo roku 1600. Príbeh hovorí, že indický pútnik Baba Budan šiel na púť do Mekky, počas ktorej z Jemenu prepašoval sedem fazúľ kávovníka. Arabi si svoju kávu dôkladne chránili, preto nebolo jednoduché získať semená. Po príchode domov ich zasadilv Chandragiri.

Spôsob, akým India pestuje kávu je jedinečný - pod baldachýnom rôznych odrôd stromov, ktoré zaisťujú tieň a výživnú pôdu. Zároveň sa medzi kávovníkmi nájdu rastliny a kríky korenia, ktoré majú významný vplyv na dozrievanie a konečnú chuť kávy. Označenie Plantation sa vzťahuje na najvyšší stupeň pranej arabiky pestovanej v Indii. Hodnotenie AA má vďaka najkvalitnejším a dostatočne veľkým plodom. Kávovníky tu rastú v nadmorskej výške 1 000 - 1 500 metrov nad morom.

Všetka káva v Indii je zbieraná ručne bez použitia strojov. Nedozreté fazule môžu zostať na rastlinách a dozrievať ďalej, čo ale vyžaduje, aby sa zberači vrátili k rastline aj štyri alebo päťkrát počas dvojmesačnej zbernej sezóny. Po zbere sú čerešne kávy roztriedené, umyté a popučené. Tento proces musí byť rýchly, aby sa predišlo kvaseniu. Rozdrvené čerešne sa potom prirodzene nechajú fermentovať cca 12 až 18 hodín. Mechanicky sa umyjú (odstráni sa sliz) a namočia sa pod vodu na zlepšenie farby. Potom sú sušené na slnku, na terasách obložených tehlami. Aj keď tento proces trvá oveľa dlhšie ako mechanické sušenie, pestovatelia veria, že pomalšie sušenie skutočne zvyšuje chuť kávy.

Kávu pestujú väčšinou farmári, ktorí sa zoskupujú do družstiev. Pri sušení využívajú najčastejšie "wet- processed" - mokré sušenie, záleží od konkrétneho regiónu. Kávové čerešne sa najskôr rozpučia, odstráni sa vonkajšia vrstva šupky a zrno so slizom sa nechá fermentovať vo vode niekoľko dní, následne sa umyje. Po dosiahnutí optimálnej vlhkosti putuje na export. Aj keď je tento postup v mexickej káve Chiapas relatívne nový, vyžaduje si značné zručnosti a prináša jedny z najkvalitnejších káv na svete.

Ako si ju pripraviť

India Plantation AA je skvelá aromatická káva vhodná na rôzne spôsoby varenia. Jej vysoký obsah kofeínu naštartuje vaše zmysly za každých okolností. Odporúčame ju predovšetkým pre tlakové kávovary (Moka kanvice). Jej vynikajúcu chuť skvelo extrahuje aj French Press a kávovar.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Tóny vanilky a orieškov môžete spoznať pri šálke kávy Peru. Už na prvý pohľad vás bude lákať bohatá pena tejto kávy. Kto ukáže jazýček, aby si z nej lízol?

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Peru je deviatym najväčším producentom kávy na svete, čo predstavuje 2% svetovej produkcie kávy. Je tiež jedným z popredných výrobcov organických a Fair Trade káv. Výnimočná nadmorská výška Ánd a dostatok tieňa lesov poskytujú ideálne prostredie pre pestovanie kávy Arabica. Káva získava svoju chuť štandardným spracovaním a sušením na slnku. Káva pestovaná miestnymi farmármi sa vyznačuje ľahkým telom a nízkou kyslosťou. Vôňa pravej, remeselnej kávy poteší svojou intenzitou.

Chuťový profil

Káva Peru arabica HB je vynikajúcou voľbou pre milovníkov aromatických a osviežujúcich nápojov. Sladkosť je nádherne kombinovaná s akcentmi orechov - mandlí, vanilky a masla. Celok je doplnený karamelovými detailmi, ktoré spolu s komplexnými arómami ovocia a horko-mliečnej čokolády potešia svojou chuťou. Vďaka citrusovým tónom je dobré po nej siahnuť v horúcich dňoch. Zanecháva zamatový pocit v ústach a jemne suchý záver. Dodá vám to silu pri akejkoľvek práci a povzbudí myseľ. Obsah kofeínu nie je príliš vysoký, preto je možné si dopriať viac šálok.

Pestovanie, spracovanie

Káva bola prvýkrát prinesená do Peru v 18. storočí, vývoz začal približne o sto rokov neskôr. Veľkým problémom pestovania vysoko kvalitnej kávy v Peru je infraštruktúra. To znamená, že farmár musí zozbieranú kávu pred spracovaním dlho prepravovať. Preto je veľa malých výrobcov v krajine členmi družstva.

Káva Peru HB sa pestuje na tienistých miestach vo vysokých nadmorských výškach, aby vďaka pomalému procesu zrenia priniesla hustejšie a komplexnejšie chutiace zrno. Okrem toho pestovatelia vynaložili veľké úsilie na produkciu vysokokvalitných zŕn iba pomocou udržateľných poľnohospodárskych postupov. Symbol HB (tvrdé zrno) naznačuje, že káva bola pestovaná v nadmorskej výške približne 1 200 metrov, vďaka čomu sú zrná tvrdšie a hustejšie ako zrná rovnakej kvality.

Metóda mokrého spracovania kávy vyžaduje prepravu zozbieraných čerešní do mlyna, a teda použitie vody, ktorú je v niektorých oblastiach pestovania kávy ťažké získať. V prvej fáze idú čerešne z kávy Peru HB do odstreďovača, ktorý mechanicky vylúpne zrná z čerešní. Čerešňa potom pristane v kotli, kde fermentačný proces odstráni zvyšnú dužinu. Ďalšou fázou úpravy je opláchnutie, aby sa zo zrniek odstránili nečistoty. Nasleduje sušenie zŕn, kým nedosiahnú 11-14% vlhkosť.. Káva spracovaná za "mokra" má jemnejšiu chuť, ale intenzívnejšiu kyslosť ako káva spracovaná za sucha. V Peru je tiež silná kultúra ekologickej a Fair trade výroby. Certifikácia Fair trade sa môže vzťahovať iba na kávu vyrobenú družstvom. Poľnohospodári chránia vodné zdroje pre svoje komunity azachytávajú uhlík obhospodarovaním systému podobného lesom.

Ako si ju pripraviť

Kávoví experti odporúčajú 3 spôsoby, ako si najlepšie vychutnať Peru arabica HB. Prvý spôsob je pomocou prekvapkávača. Ten prevzdušní každú kvapku kávy a doladí jej karamelové tóny. Okrem klasického prekvapkávaného stroja je možné použiť aj pour over. Ani kaviarne sa nemusia báť, že tento druh kávy nie je vhodný pre espresso stroje. Práve naopak. Vysoký tlak, ktorý stroj vyvinie zabezpečí bezchybnú chuť.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Nechajte sa zlákať citrusovými tónmi kávy so sladkým ocázkem, ako hovoria naši bratia z Čiech. Káva Kenya je pre tých, ktorí si radi pripomínajú leto a jeho horúce dni.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Čo sa týka hodnotenia najlepších káv na celom svete, existuje len niekoľko významných oblastí pestovania kávy, ktoré pravidelne vychádzajú z popredných miest. Jednou z najznámejších je určite Keňa. Odborníci na kávu považujú keňské bôby za elitu elity kvôli svojmu plnému telu a jemným, komplexným chutiam. Keňské kávové zrná zvýrazňujú jedinečne sladké, sirupové a plné tóny. Na tomto území sa pestuje prevažne arabica.

Chuťový profil

Dobrá Kenya Arabica je káva s bohatým telom, vysokou kyslosťou, intenzívnou chuťou a príjemnou arómou. Je ostrá ale zároveň jemná a zvyčajne veľmi dobre vyvážená. Má sladkasté tóny, niektorí konzumenti cítia korenie, sušené paradajky, ktoré dotvárajú tóny čiernych ríbezlí. Dochuť kenskej kávy môže byť celkom suchá s akcentami citrónu, či vína. Tieto kávy majú veľmi komplexnú chuť a obvykle sú stredne plné. Kofeín nie je na vysokej úrovni, preto nezaškodí ani v neskorších popoludňajších hodinách. Créma je bohatá a jemná.

Pestovanie, spracovanie

Pestovanie kávy dorazilo do Kene vďaka Britom na začiatku 20. storočia. Dnes je 16. najväčším pestovateľom na svete s ročnými výnosmi rádovo 100 miliónov ton. Z toho je približne 95% určených na vývoz, pretože samotní Keňania dlhodobo uprednostňujú pitie čaju. Odhady naznačujú, že v Keni je 150 000 pestovateľov kávy a až šesť miliónov Keňanov nachádza priame alebo nepriame zamestnanie v kávovom priemysle.

Kávové zrná v Keni rastú v nadmorských výškach od 1 400 do 2 000 metrov nad morom a kávovníky rastú na bohatej sopečnej pôde. Rôzne odrody káv sa tu šľachtia od 50. rokov minulého storočia. Vďaka tomu sa tu rozvinuli najmodernejšie kávové laboratória na svete, kde stále pracujú na nových odrodách kávovníkov. Pri sušení plodov sa tu uprednostňuje mokré spracovanie. Je to metóda, ktorou sa zelené nepražené kávové zrná vyberú z vonkajšieho obalu (nazývaného pergamen). K tomuto druhu spracovania obvykle dochádza vtedy, keď je kávové ovocie ešte vlhké alebo tesne po zbere. Mokro spracovaná káva má tendenciu po uvarení chutiť čistejšie a zároveň sa tým vytiahnecitrusovo-ovocná chuť. Po umytí sa čerešňa nechá kvasiť až 36 hodín, aby sa odstránil slizký, sladký povlak. Potom sa sušia na slnku a prejdú do fázy mletia, kde sa plody vyberú zo suchej šupky. Po rozomletí sa kávové zrná triedia. Čím je čerešňa väčšia, hrubšia, zdravšia a hustejšia, tým má lepšiu chuť.

Ako si ju pripraviť

Špecialitou v kuchyni kenského pobrežia je spôsob varenia Kahawa Chungu (Bitter Coffee). Káva sa varí v mosadzných kotloch na kachliach s dreveným uhlím. Ak si takýto proces varenia nemôžete v domácich podmienkach dovoliť, máme pár ďalších typov. Ak si chcete vychutnať tú pravú chuť kávy Kenya Arabica, na jej prípravu odporúčame použiť French Press alebo Aeropress, nakoľko je lepšie ju luhovať ako odkvapkávať.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá

Kávoholici vedia, že nemať kávu z Etiópie je kávičkovské fopá, a preto ak sa nenachádza v policiach vašej kuchyne, tak to rýchlo napravte. Vedzte, že ak začínate kávičkovať, skúste tento druh kávy, ktorý nechá stopu na vašich jazýčkoch ešte ozaj dlho.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Praženie: stredné
  • Balenie: 50g / 220g / 1kg

Etiópia je rodiskom kávy: v lesoch regiónu Kaffa rástla káva arabica divoko. Tieto kávy sú dobre známe pre svoje telo a kyslosť. Djimmah sa pestuje v etiópskych oblastiach Illubabor a Kaffa v nadmorskej výške od 1 300 do 1 800 metrov nad morom. Každoročne vyprodukujú a vyvážajú asi 60 000 ton kávy. Tieto kávy majú typickú vyššiu kyslosť, ľahké až stredné telo a komplexné chuťové tóny.

Chuťový profil

Táto stredne silná arabica má intenzívnu sladkosť s tónmi podobnými vínu. Bohaté hladké telo, hlboko aromatické s komplexným zemitým záverom. Káva z Etiópie je známa svojimi jasnými ovocnými a kvetinovými príchuťami. V chuti je na začiatku cítiť citrón, po ňom nasledujú tóny ovocných bobúľ a škorice so sladkosťou cukrovej trstiny. Je to krásne jemná prírodná káva, ktorá ponúka upokojujúce, pohodlné a neuveriteľne ľahké pitie. Použitá metóda spracovania má obrovský vplyv na konečnú chuť kávy, v tomto prípade sa plody sušia "natural", čiže za sucha.

Pestovanie, spracovanie

Etiópia je považovaná za miesto, kde sa káva vyskytla po prvý raz. Mnoho odborníkov tvrdí, že táto krajina je jediným miestom na svete, kde káva natívne rástla a apokryfný príbeh Kaldiho sa hovorí znova a znova. Kaldi bol pastier kôz, ktorý objavil kávu potom, čo bol svedkom elánu, ktorý jeho kozy dostali z jedenia kávových čerešní. Jedinečná káva, o ktorej sa predpokladá, že je svojou chuťou najbližšie k pôvodnej divokej rastline, rastie v ideálnom podnebí. Rastliny sú dobre chránené väčšími stromami v okolí lesa, ktorý poskytuje tieň pred poludňajším slnkom a zachováva vlhkosť v pôde.

Pozberané čerešne sa spravidla triedia a čistia, aby sa oddelili nezrelé, prezreté a poškodené čerešne. Následne sa plody rozprestierajú na slnku na veľkých betónových či tehlových terasách alebo na rohožiach zdvihnutých do výšky pásu na podstavcoch. Pravidelne ich prehrabujú, aby zaistili rovnomerné sušenie a predišli plesniam. V závislosti od poveternostných podmienok môže sušenie trvať až 4 týždne, kým sa nedosiahne optimálny obsah vlhkosti. Potom sa čerešne hromadne uskladňujú v špeciálnych silách, až kým nie sú odoslané do mlyna, kde prebieha lúpanie, triedenie a vrecovanie. Všetky vonkajšie vrstvy sušenej čerešne sa v jednom kroku odstránia pomocou lúpacieho stroja.

Ako si ju pripraviť

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, pokúste sa kávu zomlieť tesne pred použitím. Majte však na pamäti správnu kvalitu a hrúbku mletia, ktorá zodpovedá kontkrétnemu typu zariadenia, ktoré chcete použiť. Na šálku zvyčajne nepotrebujete viac ako 1,5 - 2 čajové lyžičky kávy (asi 7 gramov). Používajte vodu okolo 95 °C. Dopriať si ju môžete počas celého dňa, s mliekom alebo aj bez neho.

Material: papier
Farba: rôzne farby, hnedá, hnedá tmavá
LOVARÉ. Kolekcia porciovaných čajov 12x5

Kolekcia porciovaných čiernych, zelených, ovocných čajov a čaju rooibos, 12x5 sáčkov. Príchute čierny čaj 1001 Nights, čierny čaj Champagne Splashes, čierny čaj Passion Fruit, čierny čaj Wild Berry, čierny čaj Bergamot Vanilla, zelený čaj Strawberry Marshmallow, zelený čaj Golden Mango, zelený čaj Bahamian Soursop, čierny čaj Cleopatra Berry Jam, čaj Rooibos Malina a ovocný čaj Royal Dessert. 315 x 275 x 40 mm
Potlač:

Rozmer: 315 x 275 x 40 mm
Farba: rôzne farby
Ovocný čaj Mango Sunshine

Spravte si deň pestrejším s dokonalou chuťou tropického manga. Po jeho zaliatí vám nos pošteklí príjemná vôňa manga a chuťové poháriky doladí citrusový záver.

Zloženie: kandizované mango, kandizovaný ananás, kúsky pomaranču, kúsky jahôd, kvet nechtíka lekárskeho, požlt farbiarsky, vitamín C, E, B6, B1, B12, kyselina listová, biotín a prírodná aróma

Návod na prípravu: do 1,5-2 dl šálky dajte 1 lyžičku čaju a zalejte vriacou vodou. Nechajte luhovať 8-10 minút a následne sceďte.

Nutričné hodnoty na 100ml: Energetická hodnota: 13 kJ / 3kcal , Tuky: 0.1 z toho nasýtených: 0.1, Sacharidy: 0.7 z toho cukry: 0.6 , Bielkoviny: 0.1, Soľ: 0.01

Čaj je balený v papierových hnedých vreckách ako v galérii. Možnosť naň dať nálepku s vlastným dizajnom a logom.

Material: papier
Farba: rôzne farby
Ovocný čaj Kiwi express

Nasadnite na expresný vlak úžasnej sladkej chuti s miernou kyselkavou príchuťou, ktorá osvieži váš deň. Čaj obsahuje ovocnú zmes kiwi, jablka, egrešu, ríbezlí a ananásu. Môžete si ho dopriať horúci a aj ľadový počas leta.

Zloženie: egreše, ananás, granulovaný citrón, citrónová kôra, čierne ríbezle, kúsky jablka, kandizovaný ananás, kyselina vínna a prírodná aróma

Návod na prípravu: do 1,5-2 dl šálky dajte 1 lyžičku čaju a zalejte vriacou vodou. Nechajte luhovať 8-10 minút a následne sceďte.

Nutričné hodnoty na 100ml: Energetická hodnota: 21 kJ / 5 kcal, Tuky: < 0,5 g z toho nasýtených: < 0,1 g, Sacharidy: 1,3 g z toho cukry: 1,1 g Bielkoviny: < 0,5 g Soľ: < 0,01 g

Čaj je balený v papierových hnedých vreckách ako v galérii. Možnosť naň dať nálepku s vlastným dizajnom a logom.

Material: papier
Farba: rôzne farby
CHARMY. Sada 4 biočajov 4x18 sáčkov

Sada 4 biočajov, obsahuje Ježiškov nebeský čaj, Dobrá nálada, Svetelný ligot a Nadýchnutie v lese (4x18 sáčkov). 155 x 255 x 85 mm
Potlač:

Rozmer: 155 x 255 x 85 mm
Material: papier
Farba: rôzne farby
Sypaný čaj Chrípka a nachladnutie

Kombinácia bylín v čaji môže pomocť zvládnuť chrípkové stavy a prechladnutie. Čaj zmierňuje bolesti hrdla, hlavy a zápaly v tele. Pomáha pri respiračných problémoch, uľavuje od kašľa, podporuje uvoľnenie nahromadeného hlienu a prečisťuje dýchacie cesty. Príprava: voda = 100°C, luhovanie 15-20 min., 1-2 čajové lyžičky na 2dcl. Zloženie: zázvor, fenikel, bobule arónie, aníz, koreň sladkého drievka, kvet šalvie, citrónová tráva, mäta, aníz, lupene ruže. Všetky byliny su certifikovaného BIO pôvodu. Váha: 80g

Minimálny odber: 6ks

Material: Mix materiálov
Farba: farebná
Sypaný čaj Zdravé telo a imunita

Čajová zmes plná organických bylín vhodných pre podporu prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Pomáha pri prechladnutiach a miernych zápaloch. Zároveň obsahuje antioxidanty pôsobiace proti voľným radikálom a prispieva k detoxikácii organizmu. Príprava: voda = 100°C, luhovanie 15-20 min., 1-2 čajové lyžičky na 2dcl. Zloženie: medovka, mäta, bobule arónie, verbena citrónová, sladký fenikel, baza, hrozno, škorica, lupene ruže, maliny, púčiky ruže. Všetky byliny su certifikovaného BIO pôvodu. Váha: 60g

Minimálny odber: 6ks

Material: Mix materiálov
Farba: farebná
Vytvoriť rýchly dopyt