Kalendáre a diáre – naši najlepší spoločníci!

Zverejnený

Každý z vás už určite zažil tú situáciu, keď ste zabudli na narodeniny blízkej osoby, alebo ste len jednoducho zabudli na termín stretnutia, ktoré ste plánovali. Za život sa to stane každému človeku na tejto planéte a presne pre tieto prípady vymysleli naši predkovia v dávnych časoch kalendár!

 

{rgx:save:0}

 

Kalendáre a diáre

Slovo kalendár pochádza od starolatinského slova Calendae, čo v starorímskom kalendári znamenalo prvý deň v mesiaci. Neskôr sa toto slovo udomácnilo a začalo sa používať pri každodennom živote. Zaujímavosťou je to, že kalendáre môžeme rozdeliť na lunárne (mesačné), solárne (slnečné) alebo lunisolárne (kombinované).

 

Určujúcou jednotkou mesačného kalendára je synodický mesiac – obdobie viazané na obeh nášho prirodzeného satelitu Mesiaca okolo Zeme. Jeden lunárny rok354 dní a rozdiel medzi dobou obehu Zeme okolo Slnka je približne 11,25 dňa čo znamená, že má 365,25 dní. Aj preto je každý štvrtý rok priestupný a máme vtedy 29. február.

 

Slnečný kalendár je zase viazaný na obeh Zeme okolo Slnka – tropický rok a Lunisolárne kalendáre majú až dve určujúce jednotky a to synodický mesiac a tropický rok.

 

V našich končinách sa používa gregoriánsky kalendár, ktorý vznikol z rímskeho. Prešiel si niekoľkými významnými etapami svojej existencie a legenda hovorí, že pochádza od zakladateľa Ríma, samotného Romula. Iné príbehy zase hovoria, že pôvodný kalendár vznikol ešte skôr a pochádza od starých severotalianskych kmeňov, ktoré sa zaoberali poľnohospodárstvom.

 

Prvý starorímsky kalendár mal len 304 dní. Ďalšia reformácia mu pridala dva mesiace a mal už 355 dní. O pár storočí neskôr už Sosigenes použil skúsenosti z egyptského kalendára a vytvoril slnečný kalendár, ktorý má 365,25 dní ako ho poznáme dnes.

 

Kalendáre boli pomôckou pre ľudí už v dávnych časoch. V dnešnej uponáhľanej dobe ich však potrebujeme ešte viac ako predtým. Aj vy máte pocit, že čas ide rýchlo? Je vedecky dokázané, že čas ide rýchlo, keď robíme každý deň tie isté veci. Ráno sa zobudíme v rovnakom čase, raňajky, práca, cesta, večerné pozeranie televízie a spánok. Rutina má za následok to, že čas beží veľmi rýchlo.

 

Najlepším spôsobom ako čas „zastaviť“ je plánovať si veci dopredu. Vtedy sa zamestnáte inými činnosťami a stihnete toho oveľa viac. Plánujte, cestujte, oddychujte a vymýšlajte stále nové veci, ktoré si môžete jednoducho zapísať do kalendára, alebo diára.

 

Viete o tom, že kalendár alebo diár môžete použiť aj ako reklamný predmet?

 

V našej ponuke nájdete kalendáre, diáre aj plánovače na aktuálny rok za fantastické ceny. Vybrať si môžete z množstva motívov a samozrejme tam nesmie chýbať ani logo vašej firmy alebo vlastná grafika. Reklama na kalendároch a diároch je skvelou voľbou, pokiaľ chcete aby zákazníci vaše logo vnímali 365 dní v roku!

Autor článku:

Jaroslav Ichnacak

Obchodný riaditeľ

Jaro je energický a veľmi pracovitý človek s veľkým srdcom. Svoj obchodnícky potenciál a dlhoročné skúsenosti z call centra využíva v našom tíme od roku 2017. Popri práci sa venuje herectvu a svoju schopnosť získať si ľudí oceňujú mnohí klienti. Vie sa dohovoriť anglicky a poľsky.

Vytvoriť rýchly dopyt