Budovanie tímového ducha v dobe digitálnej.

Zverejnený

Viete, čo je najcennejšou komoditou každej firmy? Nie, nie je to produkt, alebo služba. Sú to jej zamestnanci. Práve tí dokážu premeniť produkt, alebo službu na obrat a zisk. Preto firmy investujú čas aj peniaze na to, aby sa zamestnanci cítili vo firme čo najlepšie a najzdravšie, pretože len šťastný a zdravý zamestnanec je produktívny zamestnanec.

Vypočujte si náš podcast na tému digitálny teambuilding

Na HR oddeleniach firiem, náboroví pracovníci často počúvajú na pohovore na svoju otázku o tom, prečo dali výpoveď v predchádzajúcom zamestnaní, odpoveď "Nebol dobrý kolektív". Práve kolektív, alebo modernejšie - tím, býva jazýčkom na váhach, či v súčasnom zamestnaní ostať, alebo sa popozerať po niečom inom. Ako, ale udržať dobré vzťahy v dnešnej dobe, keď sa vďaka homeofficom vlastne ani nestretávame?

Centrom každej firmy, ktorá má aspoň 10 zamestnancov v kancelárii je kuchynka. Ráno sa tam vystriedajú skoro všetci a dajú si základné info o tom, kto má koľko práce, kto vôbec v práci je, na čom kto práve pracuje. Na prvý pohľad to tak nemusí vyzerať, ale je to naozaj dôležitý uzol zdravo fungujúcej firmy. Nám sa pred pár týždňami pokazil kávovar a tie tri dni bez neho boli naozaj o dosť stresujúcejšie. Ak mi neveríte, tak si spravte vlastný sociálny experiment a odneste z firmy kávovar :)

Ako udržať kontakt a dobré vzťahy medzi zamestnancami, keď sa už v kuchynke nestretávame a máme homeoffice? 

 

Virtuálna kávička

Stanovte si, že jeden z pracovných dní začnete spoločnou kávou, napríklad cez Zoom, alebo Skype. Neriešte pracovné záležitosti, len si dajte v kľude spoločnú rannú kávičku. Vyložte si nohy na stôl a na tú pol hodinu, či hodinu buďte trochu neformálni. V súčasnej dobe kovidovej určite nájdete spoločné témy. Pamätajte, že nie každý má dom plný detí a niektorí ľudia potrebujú sociálny kontakt, ktorý sa im momentálne nedostáva v dostatočnej miere. Ak stihnete v časovom limite viac káv, aspoň budete poriadne naštartovaní na pracovné úlohy :)

 Pocitu spriaznenosti s firmou určite pomôže, ak budú mať zamestnanci pohár na kávu s logom firmy. Výber je široký :)

Porady s témou navyše

Určite máte aj vy pravidelné porady. Účtovnícke, marketingové, finančné, strategické, ... Čo tak si ich trochu ozvláštniť? Hlavne ženám chýba, že sa nemajú dôvod vyfintiť sa, namaľovať, dať si na seba pekné šaty, či kostýmček. Aspoň raz mesačne si dajte tému, kde budete nútení obliecť sa, alebo priamo až vyfintiť sa. Jednoducho, dať si záležať na svojom vzhľade viac, ako obyčajne. Spoločnú tému vymyslí vždy niekto iný z tímu a ostatní sa tomu budú snažiť prispôsobiť. Fantázii sa medze nekladú a témy môžu byť od jednorožcov, cez Halloween, pláž, alebo aj vážny dress code day, čiže všetci povinne v oblekoch a kostýmčekoch. Výber je len na vás a tom, čo dovolí firemná kultúra.

 

Spoločne strávený (online) čas

Ak by sme nemali obmedzenia v zhromažďovaní, tak by sme sa stretávali počas rôznych teambuildingov. Išli by sme si spoločne zašportovať, napríklad na bicykli, zašli do kina, či na koncert, zahrali napríklad na laser tag, či ponamáhali mozgy v escape room. Rôzne aktivity pre teambuildingy som popísal napríklad v blogu Tipy na teambuilding.

Cvičenie

V rámci online spoločných aktivít si môžete zorganizovať spoločné cvičenia. V našej ponuke nájdete napríklad fitness gumy, švihadlá, posilňovač brucha, alebo aj karimatku. Určite máte medzi kolegami, či kolegyňami niekoho, kto je naozaj fit a online vás naučí ako správne cvičiť s fitness gumou, alebo vám ukáže pár správnych cvikov na chrbát na karimatke.

Zaujímavé prezentácie

Keď už nemôžeme ísť spolu do kina, či divadla, čo tak pripraviť zaujímavý program pre kolegov? Napríklad prezentácie z cestovateľských zážitkov z čias predkoronových, alebo prezentácie o svojom rodisku. Každý rád porozpráva a odprezentuje región z ktorého pochádza, ukáže aké pamiatky sú tie naj a kam za športom, turistkou, alebo zážitkami. Inšpirujte sa navzájom a spoznávajte spoločne zákutia našej malej krajiny. Zdieľaná obrazovka vo videochatoch zabezpečí, že prezentácia sa dostane ku každému pripojenému. 

Kvízy

Skúsili ste spoločné kvízy? Nainštalujte si napríklad appku kahoot a vymyslite kvíz, ktorý budú následne riešiť členovia tímu. 

Spoločné hry

Ak práve nemôžete hrať spoločne hru activity, tak môže celkom fajn poslúžiť aj online hra skribbl. Je to jednoduché, dostanete slovo, snažíte sa ho nakresliť a ostatní hádajú. Môže to byť príjemne strávený čas spoločenskou hrou a aspoň sa dozviete, kto vie ako kresliť myškou na počítači :)

Varenie

Online varenie sa dnes stáva trendom. Môžete ho spraviť spolu s renovovaným kuchárom, ale aj vy sami. Pripravíte suroviny pre celý tím, alebo im pošlete zoznam a následne v dohodnutý čas spoločne varíte. Napríklad tekvicovú polievku, ten váš pravý guláš, alebo aj niečo exotickejšie, ako sú vietnamské jarné rolky. Určite máte aj vy v tíme náruživého kuchára, ktorý sa rád podelí o svoje finty v kuchyni.

Ďalšie spoločné aktivity

Napadajú mi aj bizarnejšie spoločné aktivity ako je cvičenie, či prezentácie. Niektoré firmy kupujú zamestnancom covid testy, aby sa mohli zamestnanci pretestovať sami. Čo tak spraviť Kovid test video call? Uznávam je to bizar, ale dnešná doba tiež nie je úpne normálna. 

Autor článku:

Vladimir Kmec

Online marketing manažér

Každý týždeň pripravuje v spolupráci s obchodníkmi zaujímavý newsletter, nahráva podcasty, píše blogy a premýšľa nad tým, ako posunúť Sketch ešte ďalej v online svete. Má skúsenosti s PPC, grafikou, písaním, ale aj s hudbou.

Vytvoriť rýchly dopyt