Razba

Zverejnený

Razba pochádza od kovorytcov, ktorí ju využívali na značenie mincí  a iných drobných predmetov. Do 20. storočia sa raznice vyrábali ručne, rytím do kovu. Razba sa realizuje pomocou raznice. Tie sa vyrábajú  CNC frézou alebo laserom. Sú vyrobené prevažne z mosadze, dostupné sú aj z horčíka ale tie sa ľahko deformujú. Raznicu archivujeme preto ju stačí vyrobiť raz a razenie predmetov len opakovať. 

Postup potlače raznicou

Raznica sa upevní do stroja a zohreje na požadovanú teplotu okolo 100°C. Za pomoci tlaku a tepla sa motív raznice vyrazí do reklamného predmetu.  Okrem klasickej  "razby na slepo" kedy ostane logo do povrchu vtlačené je možné použiť aj farebné fólie.  Pri razbe s fóliou sa raznica pretlačí cez farebnú fóliu na materiál. Na povrchu tak vznikne reliéf v zlatej, striebornej alebo inej farbe.

Najčastejšie sa táto technológia používa pri razbe koženných alebo koženkových predmetov ako diáre, peňaženky, tašky, menu obaly, aktovky. Náročnejší klienti túto technológiu využívajú aj na značenie papierových listín či obálok. 

Výhody

  • Dlhotrvajúca potlač.
  • Reliéfny efekt.
  • Možnosť razby aj pri nerovných plochách.
  • Vyhotovená raznica sa dá opakovane používať ďalej.

Nevýhody

  • Obmedzená škála farebných fólií. 
  • Výroba raznice je technologicky a ekonomicky náročnejšia.
  • Raznicu je možné použiť len na vybrané materiály ako koženku, kožu, papier a iné. 

Ukážky prac realizovaných razbou nájdete tu.

Ukážka priebehu razby

 

Autor článku:

Jaroslav Ichnacak

Obchodný riaditeľ

Jaro je energický a veľmi pracovitý človek s veľkým srdcom. Svoj obchodnícky potenciál a dlhoročné skúsenosti z call centra využíva v našom tíme od roku 2017. Popri práci sa venuje herectvu a svoju schopnosť získať si ľudí oceňujú mnohí klienti. Vie sa dohovoriť anglicky a poľsky.

Vytvoriť rýchly dopyt