Viete ako efektívne stráviť čas na homeoffice?

Zverejnený
Minulý rok mnohých z nás postavil pred novú pracovnú skúsenosť s názvom homeoffice. Iste, hlavne vo firmách vo väčších mestách, bol homeoffice bežnou súčasťou pracovného času, ale nalejme si čistého vína, v mnohých prípadoch to bol deň voľna naviac. S príchodom korona krízy, karantén a obmedzení sa rozšírila práca z domu na všetky odvetvia, kde je to čo i len trošku možné. Tento krát si však už nikto z nás nemôže dovoliť zašívať sa. Všetci sme sa museli naučiť pracovať, aj keď nám šéf nedýcha na krk. Ak ešte stále hľadáte priestor na zlepšenie svojej efektivity pri práci z domu, inšpirujte sa niektorými pravidlami, ktoré je dobré dodržiavať.
Chcem ešte poznamenať, že tieto rady nemôžete brať za absolútne, pretože každý z nás má k dispozícii iné prostredie a podmienky. Bezdetný pár v trojizbovom byte, čo je môj prípad, má predsa len iné východiská ako 5 členná rodina so školopovinnými deťmi v petržalskom byte s jedným počítačom. Snažíme sa síce všetci, ale všetká tá práca, ktorú odvádzajú niektoré mamičky a oteckovia je jednoducho ďaleko za mojou predstavivosťou. Vedzte, že práve vám smerujem svoj neskonalý obdiv a úctu.
  

Režim, ranná rutina

To je prvá a asi najzásadnejšia vec, ktorú si človek musí nastaviť. Jasne vymedziť pracovný a voľný čas. Samozrejme, ak chce človek fungovať efektívne, musí si nastaviť myseľ hneď od rána. Začína to vstávaním v presný čas. Niektorí potrebujú poriadny budík, ale pomáha aj ranná rutina. Nájdite si niečo, na čo sa ráno tešíte. Môže to byť napríklad ranná káva. S manželkou sme si hneď na začiatku krízy kúpili kvalitný kávovar a doteraz to pokladáme za jednu z najlepších investícií v našich životoch. Radosť z kvalitnej kávy môže byť tá vzpruha, ktorá ráno dostane spoľahlivo z postele aj toho najväčšieho spáča. Skvelou rannou rutinou sa môže stať ranné cvičenie, alebo horúca sprcha. Jednoducho nájdite si ráno niečo, čo vás poteší a naštartuje. Naopak, po skončení práce sa vypnite a upracte si stôl. Spravíte tým bodku za prácou a vaša myseľ sa môže prepnúť do domáceho režimu.
 
 

Priestor na prácu

Nie každý má možnosť mať svoju vlastnú izbu, kde sa zavrie. Ak túto možnosť máte, využite ju. Zariaďte si svoju kanceláriu, alebo aspoň pracovný stôl. Ak máte na výber, vyberte si miestnosť s dostatkom prirodzeného svetla, to pomáha lepšej pracovnej efektivite. Ak nemáte osobitnú izbu, môže to byť aj kuchyňa, ale pamätajte, mali by ste si stôl prispôsobiť na prácu. Nepracujte medzi hrncom s vývarom a košíkom s klobáskami. Prinúťte svoju hlavu, aby sa prepla do pracovného módu, pomocou vhodného prostredia.
Ak ešte nemáte kancelársku stoličku, tak si ju zaobstarajte. S boľavými krížami nemôžete byť efektívny. Prepočítajte si, koľko momentálne mesačne ušetríte na benzíne, či električenkách a rýchlo zistíte, že investícia do dobrej stoličky sa jednoducho oplatí.
 

Nezabudnite na pohyb

Koľkokrát ste si už v kancelárii povedali, že by bolo super, ak by ste si teraz mohli trochu zacvičiť, alebo sa prejsť. Máloktoré firmy poskytujú zamestnancom takéto výhody, ale teraz ste doma! Aj 20 minútová pauza v podobe cvičenia môže pomôcť tomu, aby ste strávili zvyšok pracovného času oveľa efektívnejšie. Kúpte si napríklad karimatku, švihadlo, alebo posilovacie gumy. Veľa ľudí začalo minulý rok cvičiť, lebo ako sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch.
 

Komunikujte

To, že vám šéf nedýcha na krk môže byť oslobudzujúce, ale aj on potrebuje vedieť, ako sa vám darí s plnením úloh. Ak ste sa zasekli, určite využite komunikačný kanál, ktorý máte dohodnutý a riešte problém spolu. Tlačenie balvanu v podobe nesplnenej úlohy ešte nikomu na pracovnej pohode nepridalo. Váš nadriadený je tu na to, aby vám v kritických situáciách vedel pomôcť a nasmeroval vás. Ak toho nie je schopný, tak máte smolu a skúste sa poradiť s kolegovcami. Mimochodom aj oni sú tí správni, s ktorými by ste mali počas pracovnej doby komunikovať. V jednom z predchádzajúcich blogov sme dokonca rozoberali ako budovať tímového ducha v dobe digitálnej a tému digitálnych teambuildingov sme rozoberali aj v našom podcaste.
 

Sledujte si čas

Každá úloha by mala mať svoj časový fond. Vy ste odborníkom v oblasti v ktorej pracujete a mali by ste teda aj vedieť, ktorá úloha vám zaberie koľko času. Spôsobov, ako si sledovať čas je v dnešnej dobe neúrekom a vy sa tak môžete rozhodúť, ktorý časomerač je pre vás ten správny. Môžu vám stačiť hodinky v počítači, alebo nejaký software, ktorý pomáha menežovať úlohy. Niekomu stačia nástenné hodiny, iný privíta kancelárske stolové hodiny, napríklad aj takéto so stojanom na perá, iný nedá dopustiť na všestranné smart hodinky. Mimochodom, minulý rok sme práve vďaka homeofficom zaznamenali zvýšený dopyt po hodinkách. Klienti ich dávajú svojim zamestnancom, ako praktický doplnok ku práci z domu.
 
 

Zlepšenie efektivity je proces

Nikto učený z neba nepadol a ani byť maximálne efektívny sa nedá naučiť po prečítaní jedného článku a aplikovaní všetkých rád. Je to dynamický proces a na jeho zdokonalení musíte neustále pracovať. Možno aj vďaka reklamným predmetom v podobe hodín s potlačeným logom sa to vám, vašim kolegom, alebo zamestnancom podarí o trošku rýchlejšie.
 
 
Autor článku:

Vladimir Kmec

Online marketing manažér

Každý týždeň pripravuje v spolupráci s obchodníkmi zaujímavý newsletter, nahráva podcasty, píše blogy a premýšľa nad tým, ako posunúť Sketch ešte ďalej v online svete. Má skúsenosti s PPC, grafikou, písaním, ale aj s hudbou.

Vytvoriť rýchly dopyt